Кількість
|
Вартість
|
||
|
ЩО РОБИТЬ ВІТАМІН D3?
Вітамін D3 (холекальциферол) є одним із небагатьох вітамінів, які наш організм може синтезувати самостійно. Його виробництво є складним процесом, що вимагає впливу на шкіру сонячних променів. Іншими джерелами вітаміну D3 є морепродукти, м'ясо та яєчний жовток. Вітамін D грає життєво важливу роль у поглинанні та метаболізмі кальцію та фосфору в нашому кишечнику [1]. Ці процеси мають вирішальне значення для здорових кісток і зубів і, отже, для обмеження остеопорозу у людей похилого віку і для запобігання рахіту у дітей. Вагітним і жінкам, що годують, також рекомендується підвищити рівень вітаміну D3 через передачу вітаміну від матері до дитини. Крім того, дефіцит вітаміну D3 також пов'язаний зі слабкістю імунної системи, м'язовою силою [2] та симптомами передменструального синдрому [3].
НАВІЩО ПРИЙМАТИ ДОБАВКИ З ВІТАМІНОМ D3?
Існує безліч факторів, які можуть призвести до дефіциту вітаміну D. Сучасний спосіб життя в приміщенні часто призводить до недостатнього контакту шкіри із сонячним світлом, незважаючи на те, що сонячне світло є основним джерелом вітаміну D3 [4]. Крім того, виробництво вітаміну D3 нижче у людей із кольоровою шкірою [2,5]. Особливо у темні місяці це може призвести до дефіциту. Люди, які не контактують шкірою із сонцем, не виробляють вітамін D3 самі по собі та повинні отримувати його з іншого джерела. Альтернативне джерело вітаміну D3, натуральні харчові джерела містить невелику кількість цього вітаміну. Отже, нестачу сонячного світла важко компенсувати натуральними джерелами їжі [4]. Добавка вітаміну D3 – це простий спосіб запобігти несприятливим наслідкам низьких концентрацій цієї поживної речовини. Вагітним і жінкам, що годують, також рекомендується підвищувати рівень вітаміну D3 через передачу вітаміну від матері до дитини [1,2,6,7].
ПЕРЕВАГИ ЛІПОСОМАЛЬНОГО ВІТАМІНУ D3
Вітамін D3 погано поєднується з водою і, отже, погано засвоюється організмом. Ліпосоми посилюють засвоєння в організмі та здатні захищати вітамін від шкідливих процесів в організмі [8]. Наприклад, вітамін D3 захищений від окислення та деградації при інкапсулюванні в ліпосоми. У сукупності ці переваги призводять до більш високої біодоступності вітаміну D3, що означає вищу ймовірність того, що вітамін досягне цільової ділянки. Це робить ліпосомальний вітамін D3 ефективнішим, ніж звичайний вітамін D3 [9].
Джерела:
- [1] Holick, M. F. (2006). Resurrection of vitamin D deficiency and rickets. The Journal of clinical investigation, 116(8), 2062-2072.
- [2] Holick, M. F. (2007). Vitamin D deficiency. New England Journal of Medicine, 357(3), 266-281.
- [3] Fatemi, M., Allahdadian, M., & Bahadorani, M. (2019). Comparison of serum level of some trace elements and vitamin D between patients with premenstrual syndrome and normal controls: A cross-sectional study. International Journal of Reproductive Biomedicine, 17(9), 647.
- [4] Wilson, L. R., Tripkovic, L., Hart, K. H., & Lanham-New, S. A. (2017). Vitamin D deficiency as a public health issue: using vitamin D 2 or vitamin D 3 in future fortification strategies. Proceedings of the Nutrition Society, 76(3), 392-399.
- [5] Durazo-Arvizu, R. A., Camacho, P., Bovet, P., Forrester, T., Lambert, E. V. et al. (2014). 25-Hydroxyvitamin D in African-origin populations at varying latitudes challenges the construct of a physiologic norm. The American journal of clinical nutrition, 100(3), 908-914.
- [6] Hollis, B. W., & Wagner, C. L. (2004). Vitamin D requirements during lactation: high-dose maternal supplementation as therapy to prevent hypovitaminosis D for both the mother and the nursing infant. The American journal of clinical nutrition, 80(6), 1752S-1758S.
- [7] Wagner, C. L., Hulsey, T. C., Fanning, D., Ebeling, M., & Hollis, B. W. (2006). High-dose vitamin D3 supplementation in a cohort of breastfeeding mothers and their infants: a 6-month follow-up pilot study. Breastfeeding Medicine, 1(2), 59-70.
- [8] Akbarzadeh, A., Rezaei-Sadabady, R., Davaran, S., Joo, S. W., Zarghami, N., et al. (2013). Liposome: classification, preparation, and applications. Nanoscale research letters, 8(1), 102.
- [9] Chaves, M. A., Oseliero Filho, P. L., Jange, C. G., Sinigaglia-Coimbra, R., Oliveira, C. L. P. et al. (2018). Structural characterization of multilamellar liposomes coencapsulating curcumin and vitamin D3. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 549, 112-121.