Печінка є життєво важливим органом, відповідальним за метаболізм і детоксикацію всього, що потрапляє в наш організм: їжі, ліків, алкоголю та токсинів. Вона виконує величезну кількість функцій, серед яких розщеплення поживних речовин (жирів і білків), вироблення енергії та створення необхідних сполук, таких як білки, вуглеводи та жири. Печінка також зберігає цукор та витамини та випускає їх за потреби. Її пошкодження може мати серйозні наслідки для здоров'я.

На щастя, клітини печінки (гепатоцити) мають внутрішні системи відновлення, які постійно борються зі вільними радикалами та відновлюють пошкоджені компоненти. Проте, коли ці системи перевантажуються, може статися пошкодження. Гепатит (запалення печінки) та цироз (утворення рубцевої тканини) можуть бути спричинені інфекціями, радіацією, алкоголем, токсинами, неправильним харчуванням, ліками чи раком.

Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖБП) вражає близько 30% населення США і пов'язана з ожирінням, діабетом 2 типу, гіперліпідемією та інсулінорезистентністю. У деяких людей з НАЖБП розвивається запалення (стеатоз), яке може прогресувати до цирозу.

Гепатит зазвичай діагностується через підвищення рівня ферментів печінки в аналізі крові. Коли усувається фактор, що провокує проблему, рівень ферментів нормалізується. Але якщо усунути вплив неможливо, то може знадобитися прийом добавок для нормалізації функції печінки.

Щоб допомогти печінці боротися з пошкодженнями і відновлюватися, корисними можуть бути такі добавки: S-аденозилметіонін (SAM-e), бетаїн, полієнілфосфатидилхолін, лимонник, володушка, родіола, розтороп та китайські препарати з лікарських трав.

Огляд натуральних добавок для профілактики печінки:

  1. S-аденозилметіонін (SAM-e): це натуральний метаболіт, що покращує функції печінки та результати проб у пацієнтів з цирозом або гепатитом. Він потрібний для вироблення глутатіону – потужного антиоксиданту У дослідженнях SAM-e показавши, що може відтермінувати трансплантацію печінки у пацієнтів із цирозом.

  2. Бетаїн (триметилгліцин): це похідна амінокислоти гліцину, яка може зупинити або зменшити пошкодження печінки, посилюючи дію SAM-e.

  3. Полієнілфосфатидилхолін: допомагає підтримувати рівень SAM-e у печінці, що важливо для її відновлення.

  4. Альфа-ліпоєва кислота: покращує антиоксидантний статус та ліпідний профіль у дослідженнях на тваринах, але не продемонструвала значного впливу на ферменти печінки у людей з НАЖБП.

  5. Володушка (Bupleurum Kaoi): володіє протизапальними, антифібротичними властивостями та сприяє регенерації клітин печінки.

  6. Розторопша (Silybum marianum): має протизапальні, антиоксидантні та репаративні властивості, корисні для лікування печінки.

  7. Лимонник китайський (Schizandra chinensis): захищає печінку від пошкодження синтетичними хімікатами та покращує її регенерацію.

  8. Родіола: містить біологічно активні сполуки з терапевтичними ефектами, включаючи гепатопротекторні властивості.

  9. Куркумін з куркуми (Curcuma longa): має протизапальні, антифібротичні та протипухлинні властивості. Сучасні препарати куркуміну з покращеною біодоступністю показали зниження жиру в печінці та покращення рівня ферментів у пацієнтів з НАЖБП.

Ці добавки можуть допомогти печінці боротися з пошкодженнями та підтримувати її здоров'я.

Огляд натуральних добавок для чистки печінки

01 Thorne Research, Очищення печінки, 60 капсул Thorne Research, Очищення печінки, 60 капсул Купити
02 Thorne Research, S.A.T., 60 капсул Thorne Research, S.A.T., 60 капсул Купити
03 Now Foods, Liver Refresh, підтримка печінки, 90 рослинних капсул Now Foods, Liver Refresh, підтримка печінки, 90 рослинних капсул Купити
04 Metagenics, CandiBactin-BR (КандіБактін-БР), 90 таблеток Metagenics, CandiBactin-BR (КандіБактін-БР), 90 таблеток Купити
05 RidgeCrest Herbals, LiverClean, для очищення печінки, 60 веганських капсул RidgeCrest Herbals, LiverClean, для очищення печінки, 60 веганських капсул Купити
06 Nature's Plus, Комплекс для підтримки печінки, 90 капсул Nature's Plus, Комплекс для підтримки печінки, 90 капсул Купити
07 Life Extension, HepatoPro, 900 мг, 60 м'яких гелевих капсул Life Extension, HepatoPro, 900 мг, 60 м'яких гелевих капсул Купити
08 Solaray, Total Cleanse, для очищення печінки, 60 вегетаріанських капсул Solaray, Total Cleanse, для очищення печінки, 60 вегетаріанських капсул Купити
09 Dr. Mercola, NAC з розторопшою, 500 мг, 60 капсул Dr. Mercola, NAC з розторопшою, 500 мг, 60 капсул Купити
10 Seeking Health, Поживні речовини для печінки, Liver Nutrients, 60 вегетаріанських капсул Seeking Health, Поживні речовини для печінки, Liver Nutrients, 60 вегетаріанських капсул Купити